

Púpavová káva z praženého koreňa s vanilkou
Toto je perfektná alternatíva kávy, ako ju bežne poznáme. Púpavová káva s vanilkovou príchuťou obohatí pitný režim a zásobuje vás horčinmi, ktoré stimulujú trávenie a podporujú normálnu činnosť pečene aj žalúdka. Nápoj z praženého koreňa chutí sladko, s jemnou horkosťou, vďaka prírodnej vanilkovej aróme získava nový, atraktívny rozmer. A môžete si ho pripraviť ako čaj aj ako kávu.
Zloženie
Púpava 100%Nálev
Púpavová káva z praženého koreňa s vanilkou chutí naozaj dobre. Je sladká, trochu oriešková, jemne horká a vďaka prírodnej aróme krásne vanilková. Pokiaľ ide o prípravu, vyskúšajte klasické zaliatie horúcou vodou, alebo sa pustite do experimentovania a urobte si kávu na filtri, vo french prese alebo kávovare.
Pôvod
Povie sa: púpava, a hotovo. Ale vieme o tejto rastlinke, ktorú tak neradi vídame v záhradách, naozaj všetko? Jej výhody poznali už starí Egypťania, Gréci a Rimania, o púpavovej káve sa zmieňujú knihy z polovice 19. storočia. Vtedy bola vnímaná ako náhrada kávy skutočnej, dnes si ju ale ceníme z iných dôvodov.
Koreň púpavy lekárskej (Taraxacum) obsahuje horčiny taraxacín a taraxaterín, nachádzajú sa v ňom tiež fytoncíny aj inulín, ktorý nahrádza škrob. Vďaka tomu má koreň veľmi nízku kalorickú hodnotu, a napriek tomu chutí sladko. Jeho konzumácia podporuje normálne trávenie, udržanie normálnej hladiny cholesterolu v krvi aj normálnu činnosť pečene a žalúdka. Púpavový koreň pôsobí zároveň ako silný antioxidant.
Na výrobu púpavovej kávy je potrebné zožať korene zvlášť pestovaných rastlín, a to 3-4 roky starých. Korene mávajú v priemere 13 milimetrov a vzhľadom pripomínajú mrkvu. Jarný zber zaručí sladšiu a menej horkú chuť, na jeseň zozbierané korene bývajú chuťovo bohatšie a tiež horkejšie. Po očistení sa korene pozdĺžne rozrežú a na dva týždne uložia na suché a teplé miesto. Potom je potrebné materiál nasekať na drobno a upražiť.
My sme navyše pridali už len pár kvapiek prírodnej vanilkovej arómy. Je vyrobená z prírodných látok, takže neobsahuje syntetické zložky a nespôsobuje žiadne zdravotné problémy vrátane napríklad pálenia záhy. Vďaka prírodnej aróme získava káva ďalší atraktívny tón.
Púpavovú kávu z praženého koreňa s vanilkou si pripravíte ľahko zaliatím čajovej lyžičky kávy 100 mililitrami horúcej vody. Pridať môžete obľúbené korenie ako škoricu, fenikel alebo kardamóm a nápoj dochutiť napríklad javorovým sirupom. Vyskúšajte aj kokosové mlieko či smotanu. Za otestovanie stojí príprava podobná tej „kávovej“ – na filtri, v aeroprese alebo dokonca kávovare. Veríme, že svoj obľúbený postup čoskoro objavíte a púpavovú kávu si zamilujete rovnako ako my.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
- Púpavovú kávu zalejte vodou s teplotou 90-95 °C v pomere 1 čajová lyžička na 100 ml vody.
- Lúhujte 3-5 minút v prikrytej šálke, potom preceďte.
- Púpavovú kávu môžete taktiež pripraviť v pákovom kávovare, french prese alebo chemexe.















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

IRISH CREAM rozpustná káva

PÚPAVOVÁ KÁVA Z PRAŽENÉHO KOREŇA
