

Robusta Java - zrnková káva
Jedinečnosť kávy je ukrytá v chuti a vôni. Robusta zo šiesteho najväčšieho ostrova sveta sa môže chváliť oboma. Ešte než ochutnáte, uhranie vás skutočne silnou arómou s ľahkým náznakom palmového cukru. A chuť? Mimoriadna! Pôsobivé vyváženie horké a sladké je dotvárané atraktívnymi tónmi tabaku. Sumatra má milovníkom prvotriednej robusty rozhodne čo povedať.
Zloženie
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Java patrí ku kávam, ktoré si zapamätáte po prvom dúšku. Takto výnimočne silnú chuť a neobvykle intenzívnu arómu poskytuje len niekoľko málo sort na svete. Degustácia vám poskytne zážitok horko-sladký, možno prekvapí nízkou kyslosťou a celkom určite ohromí tóny tabaku. V aróme identifikujete sladkosť palmového cukru a príťažlivú vôňu moka.
Pokiaľ ide o prípravu, väčšina kávomilcov kombinuje robustu s jemnejšou arabikou a získava tak jedinečnú domácu espresso zmes. Rozhodne to tiež vyskúšajte. Nezriekajte sa ale ani prípravy v moka kanvičke alebo na filtri. Táto káva si rozhodne zaslúži, aby ste s ňou experimentovali a objavovali jej krásu v mnohých podobách.
Pôvod kávy
Na Sumatre pestujú kávovníky (Coffea arabica) v nadmorských výškach okolo 760 až 1 520 metrov. Znalci tvrdia, že sa tak deje od roku 1884 - prvé plantáže boli založené neďaleko jazera Toba, čo je najväčšie sopečné jazero na svete. Z toho vyplýva, že kríky kávovníkov profitujú z vulkanickej pôdy bohatej na minerálne látky, ale aj horúcej a vlhkej ostrovnej klímy. Pre nízko položené oblasti sú typické časté zrážky, obvykle prichádzajú medzi novembrom a aprílom. Najsuchšími mesiacmi sú na Sumatre máj a október. Práve vtedy kávu Sumatrančania obvykle žnú.
Typický pestovateľ kávy obhospodaruje na Sumatre asi hektárový pozemok. Na zber si najíma robotníkov, ktorí zrelé kávové čerešne šklbú ručne a úrodu tiež ručne spracovávajú. Najčastejšie ju po zbere nechávajú krátko zaschnúť, potom lúpu vrchnú šupku a zrná obalené sladkou dužinou sušia na slnku. Akonáhle ich vlhkosť dosiahne 11-13 percent, zbavia zrná zvyškov dužiny a pripravia ich na export. Výsledkom takéhoto spôsobu spracovania je káva typickej sladkej a harmonickej chuti s veľmi nízkou kyselinkou.
Robusta Java vyniká ako chuťou, tak aj značným obsahom kofeínu: ide o 2,2 – 2,7 percenta. Arabika naproti tomu obsahuje 1,2 - 1,5 percenta kofeínu. Medzi najväčších producentov robusty na svete patrí Vietnam, Brazília a práve Indonézia.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

INDIA ROBUSTA PARCHMENT PB
