

ROBUSTA KAMERUN BOYO - zrnková káva
Silná, harmonická a horko čokoládová kamerunská robusta si cestu na svetové trhy hľadá ľahko. Niekto hovorí, že si v ničom nezadá so skvelými kávami Južnej Ameriky, iní ju považujú za príkladom osobitosti. Vyskúšajte sami, kam kamerunskú krásavicu zaradíte. Pokiaľ sú vašim chuťovým pohárikom milé nežné tóny lahodného nápoja, pridajte k nej kvalitnú plantážnu arabiku. Voňavého experimentovania netreba sa báť!
Zloženie
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robustu Kamerun podľa harmonickej, plnej chuti so stopou horkej čokolády a milými podtónmi dreva a dymu. Crema je vysoká, kompaktná. Táto káva býva odporúčaná na prípravu espressa - či už samostatne alebo ako súčasť espresso zmesí.
Pôvod kávy
Kde leží Kamerun, nie je tak ťažké vypátrať. Ako a kto tam pestuje kávu, sa už však vie menej. Napriek tomu sa táto krajina rovníkovej Afriky umiestňuje medzi producentmi kávy na veľmi slušných pozíciách. V roku 2014 obsadila 31. priečku.
Kávové plantáže boli v Kamerune založené v roku 1884 nemeckými kolonizátormi. Maximálnu produkciu zaznamenalo miestne hospodárstvo v roku 1990, keď sa Kamerun stal 12. najväčším vývozcom kávy na svete. Pokles výroby je v súčasnej dobe pripisovaný vládnej politike aj globálnej ekonomickej kríze. Krajina sa samozrejme nemieni zmieriť a požiadala o pomoc s riešením Brazíliu a jej kávových špecialistov.
Momentálne je káva jednou z veľa poľnohospodárskych komodít Kamerunu. Hlavnú pozornosť upínajú malí roľníci k bavlne, tabaku a banánom. Ale sú to práve oni, ktorí pestovaniu kávovníkov venujú starostlivosť a úsilie. Pokiaľ ide o druh, väčšina kamerunskej kávy je robusta. Dobre sa jej darí v stredných nadmorských výškach na západe krajiny.
Zber je uskutočnený zvyčajne ručne, červené plody kávovníkov sú zbavené šupky (ktoré prihŕňajú farmári k rastlinám kávovníkov, aby im dodali potrebné živiny). Skutočne malí farmári spracovávajú plody kávovníkov takzvaným suchým procesom, väčšina produkcie ale putuje do centralizovaných staníc, kde je káva premývaná.
V roku 2013 činila produkcia kávy v Kamerune necelých 42 tisíc ton. Robusta sa obvykle vyváža do Belgicka, Portugalska a Francúzska.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na vyhovujúcu hrubosť na prípravu kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5-2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte s cca 95 °C teplou vodou.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

ROBUSTA KONGO DEL KASAI - zrnková káva
