RWANDA FULLY WASHED MUHONDO - zrnková káva
Osem veľkých sopiek na východe nespútanej Afriky poskytuje káve ideálne podmienky na rast a zrenie. Nebude to trvať dlho, a rwandský región Wirunga sa nebude poznať len ako oblasť výskytu goríl nížinných, ale tiež ako lokalitu poskytujúcu celému svetu vynikajúcu kávu. Je pestovaná vysoko v kopcoch, pomaým dozrievaním získa intenzívnu, stálu chuť. Kto si ju dopraje, bude sa rád a pravidelne vracať k ocenenej dobrote.
Zloženie
ArabicaCrema a chuť kávy
Rwanda Fully Washed Muhondo poteší sladkastou chuťou, zamatovo hladkým telom a citrusovo ľúbeznou kyslosťou. Táto káva vynikne ako espresso, jej nuanciu si vychutnáte tiež pri filtrovaní alebo príprave v bialetti. Crema je pružná, kompaktná a jemná.
Pôvod kávy
Na mieste, kde káva rastie, vždy veľmi záleží. V prípade Rwanda Fully Washed Muhondo ide o kopce sopečného pôvodu, ich pôda je bohatá na minerálne látky. V kombinácii s východoafrickým alpským podnebím vzniká jedinečná mikroklíma. Kávovníkom arabským (Coffea arabica) nižšie teploty prispievajú. Zrnká vďaka im zrejú ďalej, chuť sa v nich teda môže koncentrovať po nasledujúcich mesiacoch.
Samotná Rwanda, teda Rwandská republika sa s kávou stretla v dobách kolonizácie. V 30. rokoch minulého storočia začali tamojší roľníci pod dohľadom Belgičanov a Nemcov pestovať odrody s vysokým výnosom a nízkymi nákladmi. Kvalita teda nebola najdôležitejším znakom rwandskej kávy. V 90. rokoch prešla krajina národnou tragédiou, bolo zabitých skoro milión ľudí, vývoj sa spomalil, až zastavil. Len na začiatku nového milénia začala vláda obyvateľov povzbudzovať k väčšiemu pestovaní kávovníkov. Od tej doby podporuje jej kvalitu, zasadzuje sa o účasť v dražbách a dbá na spravodlivé vývozné podmienky.
Dnes Rwanda prispieva na svetový trh 0,2 percentami kávy. Samozrejme jej reputácia prudko rastie. Získava skvelé umiestnenie vo veľa medzinárodných súťažiach.
Uvádza sa, že kávu v Rwande pestuje asi 450 tisíc malých poľnohospodárov (na každého pripadá priemerne 165 kávovníkov). Približne 95 percent rastlín plodí zrnká bourbon vysoko kvalitnej odrody Arabica. Kávové čerešne sa ručne zbierajú od marca do júla. Mokré spracovanie (washed) dá vyniknúť príjemnej aróme a rozvíja ovocnú chuť.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na vyhovujúcu hrubosť vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5-2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte s teplou vodou, cca 95°C.