

SALVÁDOR SHG CARACOLI PB (peaberry) - zrnková káva
Perlová káva je zárukou zážitku skutočne gurmánskeho. V prípade salvádorskej peaberry sa tešte na chuť medu, pomarančov, grepov a karamelu. Guľaté zrnká sú vzácne. V kávovej čerešni sa totiž vyvinuli samostatne. Vďaka tomu sú aromatickejšie a tvrdšie, pražíme ich špeciálnym postupom. Pripravte si kávu peaberry. Vyhľadávanú, vynikajúcu a navyše vysokohorskú.
Zloženie
Arabica 100%Chuť kávy
Káva Salvador SHG Caracol PB patrí ku skupine zŕn so strednou kyslosťou. Je vyvážená, jemná a sladká. V chuti spoznáte ovocie, karamel a med. Zamatová dochuť pretrvá v ústach príjemne dlho. Pretože ide o arabiku, očakávajte jemnú cremu.
Pôvod kávy
Prípad kávy Salvador SHG Caracol PB je trochu špeciálny. Svojou kvalitou sa samozrejme radí k najlepším, čo pôda a farmári El Salvadoru produkujú, vzhľadom ide však o unikum. Takzvaná peaberry káva totiž patrí k 5 percentám, ktoré majú okrúhle, perlové zrno. Ako sa to stalo? Ani vedci si nie sú celkom istí, čo spôsobuje mutáciu vo vývoji kávovníkového semena. Plod kávovníka pripomínajúci červenú čerešňu, zvyčajne obsahuje dve zrnká. Niekedy však dôjde k tomu, že sa vyvinie zrno iba jedno. Je okrúhle, pomerne tvrdé a úžasne aromatické. Perlové zrná farmári oddeľujú, pretože vyžadujú iný spôsob praženia. Za vysvetlenie stojí tiež skratka SHG, teda Strictly High Growing. Označuje úrodu z vysokohorských podmienok. Vyznačuje sa ovocnejšou chuťou.
Kávovníky farmári v El Salvadore zberajú od decembra do polovice apríla. Plody spracovávajú najčastejšie premývaním, to znamená, že ich nasypú do nádrží s vodou, mechanicky zbavia šupiek, nechajú fermentovať (čím sa rozpustí dužina obaľujúca zrnká) a potom sušia v bubnových sušičkách alebo na slnku.
Námorníci, ktorí sa v polovici 19. storočia okolo El Salvadoru plavili, ho jednoznačne identifikovali podľa často aktívnej sopky. Izalco, takpovediac "Maják v Pacifiku" sa vďaka neustálym výbuchom stal dôležitým orientačným bodom. El Salvador (República de Salvador) je suverénnym štátom od roku 1841, ale až po občianskej vojne, ktorá skončila v roku 1992, funguje čoby ústavná republika. Stredoamerická krajina sa okrem ekonomickej nestability musela popasovať aj s ničivými zemetraseniami a sopečnými erupciami. Salvador má cez 300 riek a mnoho jazier, pretínajú ho dva horské pásy. Prevažná väčšina územia je položená vo vnútrozemských vrchovinách.
Niet divu, že tiež kávové plantáže vysádzajú miestni poľnohospodári vo vyšších nadmorských výškach. Konajú tak tradične od polovice 19. storočia. Kávovníky prevažne odrody Bourbon vo vysokohorských podmienkach dobre prospievajú a ich zrná vykazujú skvelú kvalitu.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO zrnková káva

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva
