

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania. Teda pestujú jednu z najlepších káv na svete. Buďte bez obáv, svahilštínu necháme tamojším obyvateľom. Nám bude stačiť, keď si plnú a zároveň neskutočne jemnú lahôdku zo svahov Mount Kilimanjara vychutnáme v pohodlí európskych ušiakov. A to urobte. Len tak, bez náhlenia, pre radosť.
CREMA A CHUŤ KÁVY
Tanzánijská káva, rovnako ako produkcia susednej Kene, vyniká mimoriadne hutnou a kompaktnou chuťou. Zároveň je ale jemná, teda mild, a po pozornom vychutnaní v nej objavíme citrusovosť a príjemnú kyselkavosť.
Crema je krásna, súdržná, delikátna.
Pôvod kávy
Pôvodne Tanganika a Zanzibar, dnes skrátene Tanzánia, každopádne krajina s produkciou 30-40 ton plantážovej kávy ročne, o ktorej pestovanie, zber i spracovanie sa starajú malí roľníci.
Káva bola do hornatej krajiny s vysokou biologickou rozmanitosťou a mnohými národnými parkami privezená v 16. storočí z Etiópie. Existujú ale správy, že skúsenosť s kávovníky mali už dávno predtým príslušníci kmeňa Haya sídliacej v severozápadnej Tanzánii. Bobule vraj dusili s bylinkami a žuvali ako prostriedok na povzbudenie.
Na rozšírení kávových plantáži sa značne podieľala nemecká kolonizácia Tanzánie. Po prvej svetovej vojne prevzali krajinu Briti a zaviedli pozemkové reformy, rozšírili pestovateľskú sieť a prispeli k vzniku kávových družstiev, ktorá mala pomáhať získať poľnohospodárom lepšie ceny za výkup kávy. V roku 1976 boli ale všetky zlúčené do dvoch podnikov a o rok neskôr je odbory úplne rozpustili. Produkcia kávy tak drasticky utrpela. Až ku koncu 20. storočia začali v Tanzánii platiť reformy, ktoré zvýšili účinnosť privatizovaného systému. Tanzánijská "rada kávy" začala vydávať povolenia a licencie, a pestovanie i predaj sa stali úplne nezávislými. Káva je predávaná prostredníctvom aukcie Moshi Coffee alebo priamo.
Tanzánia sa rozhodla pre britskú nomenklatúru triedenia kávy podľa tvaru a veľkosti zrna. Najkvalitnejšia produkcia získava stupeň AA, A alebo B. Na opačnom konci spektra potom stojí UG a TEX.
Plody kávovníkov pripomínajúce čerešne sa v Tanzánii zberajú prakticky celoročne, podľa toho, ako postupne dozrievajú. Kríkom sa dobre darí v tieni horského masívu Kilimanjara. Ide o tri nečinné sopky, čo sa premieta ako do pôdneho zloženia, tak názvu popisované kávy.
Káva je spracovávaná premývaním. To znamená, že po zbere sú bobule vsypané do veľkých nádrží s vodou, v ktorých prechádzajú špeciálnymi plechmi, ktoré ich zbavujú šupiek. Potom putujú do fermentačných sudov. Tam sa vďaka pôsobeniu enzýmov prirodzene odstráni ďalšie šupky. Káva sa nakoniec suší, triedi a balí.
Väčšina vývozu Tanzánijskej kávy je určená pre Japonsko, Taliansko a USA. K významným odberateľom patrí tiež Nemecko.
Pestovanie kávy zamestnáva v Tanzánii okolo 400 tisíc rodín a priamo sa dotýka si 2,4 milióna ľudí.
ÚČINKY KÁVY
Ak hľadáme v káve okrem potešenie chuťových pohárikov tiež niečo navyše, rozhodne nebudeme sklamaní. Kávové zrnká totiž obsahujú látky, ktoré prospievajú zdraviu a môžu predísť niektorým obávaným chorobám.
Začnime u kofeínu, ktorého povzbudivé účinky vyhľadávajú ľudia na celom svete. Káva ho obsahuje 0,5-2,5%. Kofeín účinne blokuje adenozín - látku, ktorá spomaľuje prenos nervového vzruchu a srdcovú aktivitu a pripravuje telo na spánok. Keď sa objaví kofeín, dáva sa adenozín na ústup. Zároveň sa zvyšuje produkcia adrenalínu, ktorý uvádza telo do pohotovosti, zrýchľuje srdcovú činnosť. Krvný tlak stúpa, svaly sú zásobované krvou, vyplavuje sa dopamín a dostavujú sa pocity šťastia a spokojnosti.
Káva, to ale nie je len kofeín. Obsahuje aj antioxidanty zabraňujúce predčasnému starnutiu buniek, proteíny a minerálne látky. Konzumáciou kávy možno účinne predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a dokonca aj Alzheimerovej chorobe. Nápoj pôsobí antibakteriálne a urýchľuje štiepenie tukov.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu namelie na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5-2 kávovej lyžičky (približne 7 g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva

UGANDA AA MOUNT RWENZORI zrnková káva
