

VIETNAM LAM DONG ARABICA G1 - zrnková káva
Keď budete chcieť zachovať štýl, pripravte si túto čokoládovo-orechovú arabiku na filtri a s trochou kondenzovaného mlieka. Takto by si ju totiž dopriali v jej domovine, vo Vietname. Úroda z regiónu Lam Dong ležiaceho na juhu krajiny vyniká dobre vyváženou, jemnou kyselinkou a celkovo bohatým telom. Arabiku pestujú tamojší farmári pomerne krátko, avšak je potrebné uznať, že pre ňu majú mimoriadny cit. Ochutnajte a dáte nám za pravdu.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Pôvod kávy
Prvýkrát sa kávovníky vo Vietname objavili zrejme v roku 1857, kedy ich priviezli francúzski misionári. Skutočné kávové plantáže ale boli založené až v roku 1888 a zamerali sa predovšetkým na rastliny odrody arabica. Začiatkom 20. storočia došlo k posunu od malých plantáží ku komerčnému pestovaniu kávy, v 70.rokoch sa začala rozvíjať výroba kávy instantnej.
Produkciu kávy narušila v jednom zo zásadných pestovateľských regiónov Vietnamská vojna, po nej došlo ku kolektivizácii poľnohospodárstva a obmedzeniu súkromného podnikania, čo viedlo k zníženiu množstva vyrobenej kávy. Po reformách v roku 1986 bolo súkromné podnikanie uvoľnené a kávový priemysel sa mohol znovu rozvíjať.
V súčasnej dobe pestujú vietnamskí farmári z viac ako 90 percent robustu a objemom produkcie sa krajina zaraďuje na druhé miesto na svete, hneď za Brazíliu. V posledných rokoch zameriava pozornosť k udržateľnému pestovaniu kávovníkov, vláda dokonca vytvorila plán pre rozvoj vidieka s cieľom pomôcť majiteľom plantáží nahradiť starnúce kríky mladými, podporovať certifikáciu Fair Trade a podobne.
Samotný región Lam Dong, z ktorého táto arabika pochádza, by sme našli na juhu krajiny. Väčšiu časť pokrýva nížina, turisticky najatraktívnejšie sú miestne vodopády Datanla alebo Pongour, navštíviť možno tiež treba Krokodílie jazero alebo Jazero vzdychov. Oblasti však nechýba ani kopce, a práve na nich sú okrem nádherných lesov k videniu tiež kávovníkové plantáže.
Kávu vo Vietname zberajú od októbra do apríla, odhaduje sa, že je živobytím pre takmer 3 milióny obyvateľov. Väčšina úrody je spracovaná premývaním, čo predovšetkým u špeciálnych káv dovoľuje vyzdvihnutie jedinečnej chuti a arómy. Čerstvo nazbierané kávové čerešne prechádzajú drvičom, ktorý z nich odstráni vrchnú šupku. Aby sa káva zbavila aj dužiny obaľujúcej semená, býva ponechaná niekoľko hodín vo vode, kde fermentuje. Následne je potrebné kávu "vyprať", teda niekoľkokrát prehnať prúdom vody, a potom už len usušiť. Ešte pred balením do jutových vriec robotníci kávu pretriedia.
Je zaujímavé, že hoci Vietnamci tradične pili a pijú čaj, ku káve si cestu nachádzajú. Jednou z možností, ako ju pripravujú, je Ca Phe Trung - ku káve z filtra pridajú vaječný žĺtok, kondenzované mlieko a všetko nalejú na kocky ľadu. Výsledok údajne chutí podobne ako tiramisu s vaječným koňakom. Odporúčame vyskúšať.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

PERU ANDES GOLD zrnková káva
