

VÝCHODNÝ TIMOR - zrnková káva
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Arabika Východný Timor patrí ku kávam s nízkou aciditou. Je jemná a ľahká, napriek tomu v jej chuti zreteľne rozpoznáte čokoládu, kakao a štipku korenia. Vonia skutočne nádherne, aróma je slabo citrusovo-čokoládová. Môžete tiež očakávať nízku, ale nadýchanú a stabilnú cremu.
Pôvod kávy
Vydajme sa spolu na cestu prstom po mape. Nasmerujte pozornosť k Austrálii a zamerajte sa asi 400 kilometrov nad ňou, na súostrovie Malé Sundy. Na jeho východe potom hľadajte štát pomenovaný Timor Leste, teda Východný Timor. Svojou rozlohou (14 609 km 2) sa umiestňuje na 154. priečke, hustotou zaľudnenia (69 obyvateľov na km 2) drží 98. pozíciu na svete. Čítať a písať dokáže asi polovica obyvateľov, prevažná väčšina tamojších ľudí sa venuje poľnohospodárskej činnosti, štát prosperuje najmä z ťažby ropy. História Východného Timoru je veľmi zložitá a miestami krutá. Samostatnosť sa mu podarilo vyhlásiť v roku 1975, ale svetového uznania sa dočkal až v roku 2002. Dnes patrí k rozvojovým krajinám s mierne sa zlepšujúcou politickou situáciou.
Kávový priemysel je jedným z hlavných pilierov tamojšej ekonomiky. Uvádza sa, že výroba kávy zamestnáva okolo 200 tisíc ľudí, a to predovšetkým v okresoch Maubesse, Aifu a Liquica. O polovicu produkcie sa však stará oblasť Ermera. Je dôležité si uvedomiť, že produkcia kávy vo Východnom Timore je postavená na obhospodarovaní polodivokých plantáží. Prístupové cesty sú vo veľmi zlom stave a ani spracovanie kávových zŕn nie je vykonávané pomocou moderných strojov a zariadení. Napriek tomu sa roľníkom darí pestovať a vyvážať kávu skutočne špičkových parametrov.
Kávovníky sú pestované v nadmorskej výške 1000-1600 metrov. Často ide o rastliny vzniknuté neštruktúrovaným krížením Coffea arabica a Coffea Canephora nazývané hybridy de Timor. Výhodou hybridnej varianty arabiky a robusty je zachovanie vlastností oboch kultivovaných káv a zároveň schopnosť rásť v menej priaznivých podmienkach ostrovných kopcov vrátane vysokých výnosov. Klíma Východného Timoru nie je totiž pre kávovníky úplne optimálna - dlhé suchá striedajú len krátke obdobia dažďov, v mnohých oblastiach je pôda prirodzene menej úrodná. Napriek tomu miestni poľnohospodári nepoužívajú pesticídy, takže úplne celú produkciu možno považovať za organickú. So suchom bojujú pestovaním rastlín v tieni. Plody sú zbierané od mája do októbra a spracovávané takzvaným premývaním.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - zrnková káva
