

Yemen Mocha Grade A GrainPro Microlot - zrnková káva
Bez ochutnania kávy z kopcov Jemenu sa žiadny milovník pôsobivých nápojov nezaobíde. Vzácna arabika z úplného juhu Arabského polostrova patrí k najlepším na svete. Nielen, že má okrúhle zrno a chuť naozaj výdatnú, k tomu vás poteší tónmi čokolády, strednou kyslosťou a iskrou, ktorú možno popísať snáď ako ovanutie horskými bylinami. Niet divu, veď vyrástla v regióne Bani Mattar.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Yemen Mocha Grade A GrainPro Microlot sa radí ku kávam stredne kyslým, s výraznou, mnohovrstevnou chuťou. Určite v nej objavíte čokoládu, ale aj zvláštne, iskrivé pohladenie. Pri starostlivej degustácii jeho chuť popíšete zrejme ako bylinnú, sviežu, možno aj ľahučko vetrovú. Avšak čo degustátor, to trochu iný vnem. Na každý pád vás táto káva zaujme s prvým dúškom.
Pôvod kávy
Jemenské hory, to sú vrcholy šplhajúce až do nadmorskej výšky 3 666 metrov. Pohorie sa rozkladá na západe a juhozápade krajiny, ktorú obklopujú Červené more, Indický oceán a Arabské more. Najjužnejší cíp Arabského polostrova charakterizujú aj veľmi vysoké teploty – v niektorých oblastiach dosahujú cez 50 ⁰C v tieni. Pokiaľ ide o zrážky, na severe, v púšti, sa nemusí objaviť niekoľko rokov po sebe. Zato južné vysočiny sa naopak môžu „chváliť“ najväčšími zrážkovými úhrnmi z celého Arabského polostrova.
Keď k týmto informáciám doplníme, že región Bani Mattar, z ktorého Yemen Mocha Grade A GrainPro Microlot pochádza, leží práve na úpätí Jemenských hôr, máte jasno. Plantáže kávovníkov sú vysadené vo veľmi kopcovitej krajine, v nadmorskej výške 1 000 - 2 000 metrov. Nesužujú ich teda horúčavy a netrpia ani nedostatkom vlahy. Plody dozrievajú pomaly a rovnomerne. Návštevníka prekvapí, že farmy bývajú rozprestreté na terasách pripomínajúcich ryžové políčka. Poľnohospodárom takýto spôsob umožňuje ľahký pohyb po plantáži a pohodlnejšiu starostlivosť o rastliny.
Nezabudnime spomenúť, že táto káva je odrody Bourbon, dobre prosperujúcej vo vysokých nadmorských výškach. Pochádza práve z Jemenu, odkiaľ ju francúzski misionári rozšírili na ostrov La Rèunion (predtým Bourbon), do Kene a ďalších lokalít.
Zaujímavý je spôsob, akým v Jemene kávu spracovávajú. Počas zberu robotníci starostlivo vyberajú len najzrelšie plody. Tie hneď po našklbaní rozložia na veľké stoly určené na sušenie kávy, kde ich ponechajú 10-14 dní. Potom úrodu prevezú do spracovateľského závodu, aby zo suchých šupiek nechali strojovo vylúpať kávové zrnká.
Jemen je s kávou nerozlučne spätý cez 2 000 rokov. Predtým sa značnou mierou podieľal na svetovej produkcii kávy, ale dnes čelí humanitárnej kríze a pre farmárov je veľmi komplikované úrodu z krajiny odoslať. Deje sa tak cez prístav Mocha obklopený Červeným morom. Pôvodne legendárny obchodný uzol bohužiaľ trpí nedostatočnou infraštruktúrou a zlými životnými podmienkami. Káva, ktorá sa k nám z Jemenu dostáva, je teda po všetkých stránkach veľmi výnimočná.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7 g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

YEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
