

Zambia Washed Arabica Plus Catimor - zrnková káva
Popularita zambijskej kávy rastie. Táto arabika vyniká nielen veľkým zrnom, ale aj nižším obsahom kofeínu a výnimočnou chuťou. Pre odrodu Catimor sú typické lahodná horkosť kombinovaná s ovocnou sviežosťou a vôňa skutočne delikátna. Pokiaľ patríte ku skutočným milovníkom elegantného, kvalitného nápoja, toto je trefal do čierneho!
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zambia Washed Arabica Plus Catimor je chuťovo výrazná, s plným telom a príjemnou kyslosťou. Vďaka spôsobu spracovania kávových zŕn rozpoznáte tóny šťavnatého ovocia, predovšetkým citrusov. Celkovo pôsobí elegantne a vyvážene.
Pôvod kávy
Pre Zambijskú republiku je káva zásadným exportným artiklom. Kávovníky tamojší farmári pestujú od 50. rokov minulého storočia, kedy vysadili prvé semená privezené z Tanzánie a Kene. Oficiálnym exportérom kávy sa ale táto africká krajina stala až o 30 rokov neskôr. Vtedy jej International Coffee Organization udelila potrebnú vývoznú kvótu.
Odvtedy kávových plantáží v Zambii pribúdalo, dnes sa uvádza, že tých veľkých funguje okolo dvadsiatky. Menšie políčka obhospodarované súkromníkmi však pomaly miznú – nedokážu veľkoproducentom konkurovať. Prevažná väčšina kávovníkov pestovaných v Zambii je odrody arabica. V prípade tejto kávy ide o variantu Catimor. Charakterizuje ju trpasličí vzrast, veľké zrno a výborná chuť výsledného nápoja. Catimoru sa skvele darí vo výškach 1 000 - 1 600 metrov nad morom, najviac je rozšírený v Indonézii a Vietname. Prvýkrát však bol predstavený v Brazílii, a to roku 1970.
Northern Provincie (Severná provincia), z ktorej káva Zambia Washed Arabica Plus Catimor pochádza, leží na veľkej náhornej plošine, takže kríkom kávovníkov poskytuje výbornú mikroklímu. Dlhé slnečné dni kombinované s nižšími teplotami a dostatkom zrážok umožňujú kávovým čerešniam pozvoľné dozrievanie. Počas neho sa v nich ukladá jedinečná aróma a výrazná chuť.
Pre Zambiu je typickým spôsobom spracovania plodov kávovníkov premývanie, čiže takzvaná mokrá metóda. Zahŕňa starostlivý (často ručný) zber, po ktorom nasleduje triedenie a čistenie bobúľ, napríklad od kamienkov, lístia alebo blata. Potom je nutné kávu prepláchnuť čistou vodou a odstrániť nezrelé plody. V takzvanom rozvlákňovači, čo je bubon, v ktorom káva rotuje, sú zbavené vrchnej šupky. Nato robotníci kávu premiestnia do fermentačných nádrží s vodou a ponechajú ju tam niekoľko hodín až dní. Prirodzené procesy zaistia rozpustenie sladkej dužiny obaľujúcej kávové zrnká. Tie musia byť dôkladne premyté a potom sušené. Najčastejšie býva káva rozsypaná na betónové pláty a 8-10 dní vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Keď je hotovo, robotníci kávu opäť vytriedia a zabalia.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KEŇA KAINAMUI AA - Micro Lot
