

ZIMBABWE AA - zrnková káva
Safari, vodopády a skalné miesta. Republika Zimbabwe ponúka radu úžasných zážitkov. Že za nimi musíme cestovať tisíce kilometre? Ľahká pomoc. Esencie nádhernej prírody, horúceho juhoafrického slnka a iskrivých potokov aj riek nájdeme v miestnej kávovej produkcie. Výnimočná arabika s chuťou karamelu a ovocia patrí medzi prominentnými kávami sveta. Bude sa vám páčiť!
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zimbabwe AA je káva pre skutočných fajnšmejkerov. Patrí k menej kyslím, čo príjemne vyvažuje plným telom s veľmi atraktívnou karamelovo-ovocnou arómou. Pri pozornejším ochutnávaním objavíte tiež pre africké kávy typické tóny korenia, konkrétne škoricu, a kvetinový nádych. Pripravená ako espresso poteší nežnou svetlejšou cremou. Dve AA v názve kávy popisujú zrno vysokej kvality.
Pôvod kávy
Zimbabwe (Republika Zimbabwe) leží na juhovýchode Afriky. Vnútrozemský štát má viac ako 13 miliónov obyvateľov, počas minuléh storočia ich zasiahla rada politických zmien, ich dopady negatívne pocítili samozrejme aj producenti kávy a pestovatelia kávovníkov. História krajiny však siaha oveľa ďalej, až do 3 storočia n.l, keď osídlili kmeni poľnohospodárov.
Prevládajúca klíma sa dá opísať samozrejme ako tropická, aj keď sa nájdu oblasti s chladnejšími miestami a vyšším zrážkovým úhrnom. V Zimbabwe prší od konca októbra do marca, priemerná ročná teplota sa pohybuje okolo 23°C. Väčšinu územia pokrývajú savany, na východe prechádzajúce do vysočín so stále zelenými lesmi. V Zimbabwe žije zhruba 350 druhov cicavcov, viac ako 500 druhov vtáki a 130 druhov rýb. Necelých 13 percent rozlohy Zimbabwe zaberajú národné parky. Medzi 10 prísne chránených lokalít patria veľmi populárne parky Hwange, Mana Pools (uvedený na zozname svetového dedičstva UNESCO) a Victoria Falls (najúžasnejší vodopád na svete, jeden zo siedmych divov sveta).
Krajina už niekoľko rokov vyváža vynikajúcu kávu predovšetkým do Spojených štátov amerických. Kávovníky sú pestované hlavne v kopcoch regiónu Chipinge na východe Zimbabwe. Oblasť vyniká perfektnými, chladnejšími klimatickými podmienkami. Úroda je spracovávaná takzvanou mokrou metódou čiže premývaním. To znamená, že zrelé kávové čerešne nasypú robotníci do veľkých nádrží s vodou a pretláčajú ich drviacimi plechmi. To zbaví semená dužiny a šupiny. Samostatné kávové zrnká sú potom fermentované a pomaly sušené na slnku.
V 90. rokoch minulého storočia prinášal export kávy 2-3 percentá HDP krajiny. Dnes je veľa spracovateľských závodov kvôli hospodárskej kríze opustených a reštart pestovaní kávy je veľmi pomalý. Zimbabwskí pestovatelia a výrobcovia kávy sa ale aj pri obrovských ťažkostiach snažia vrátiť miestnej káve svetový punc. Zlepšuje sa tiež medzinárodná reputácia krajiny. Pred niekoľkými rokmi boli zrušené sankcie USA, v roku 2013 Európska únia poskytla finančnú podporu novým a malým pestovateľom kávovníkov (išlo o 12 miliónov dolárov).
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na vyhovujúcu hrubosť.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte s 95°C teplou vodou.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIA SOUTH OF MINAS zrnková káva
