

Biela čokoláda s lyofilizovanou maracujou
Maracuja je skvelá vo všetkých formách a kombináciách. Takže sa vôbec nečudujeme, že s bielou čokoládou vytvára dokonale harmonickú a veľmi atraktívnu chuť. Vďaka lyofilizácii nestratilo exotické ovocie nič zo svojich báječných vlastností. Pripravte si lahodný nápoj, upečte muffiny, maškrtte čokoládovo-ovocné kocky len tak. Zakaždým budete nadšení!
Zloženie
Cukor, Sušené mlieko, Kakaové maslo, 3%, Sušené odstredené mlieko, Sójový lecitín, Aróma prírodnáChuť
Biela čokoláda s lyofilizovanou maracujou v chuti kombinuje kvalitné kakao (podiel kakaového masla je 20%) s mrazom sušenou maracujou. Sladká, mliečna chuť sa vďaka tomu prepája so sviežou, ovocnou. Lákavá kombinácia chutí aj praktické tvarovanie do drobných kociek umožňujú použiť čokoládu na výrobu radu nápojov či dezertov.
Pôvod
Maracuja, tiež známa ako passionfruit, je tropické ovocie obľúbené pre svoj zaujímavý vzhľad, lahodnú chuť a výraznú aromatickú vôňu. Keď maracuju prvýkrát ochutnáte, identifikujete sladkosť a kyslosť, čo pôsobí sviežo a vyvážne. Chuť sladkej, šťavnatej dužiny môžeme popísať ako súbor chutí ananásu, manga a citrusov. Zároveň je maracuja cenená pre svoju výraznú, príjemnú vôňu. Pri troche fantázie sa ňou môžeme nechať odniesť na slnečnú, subtropickú pláž, do pokoja a tepla.
Vďaka bohatej chuti a výraznej aróme sa maracuja stala obľúbenou kulinárskou ingredienciou. Používa sa v dezertoch, nápojoch, koktailoch, omáčkach a exotických pokrmoch. A keď sa spojí s bielou čokoládou, vytvára neodolateľnú kombináciu sladkosti, kyslosti a jemnosti.
Než sa dostaneme k čokoláde, popíšme si spôsob, akým bola dužina maracuje spracovaná. Ide o lyofilizáciu, teda sušenie mrazom. Od bežného sušenia sa tento proces líši tým, že tekutiny neodparuje, ale necháva ich prechádzať z kvapalného stavu rovno do plynného, a to sublimáciou. Jej najväčšou výhodou je, že zachováva všetky senzorické vlastnosti sušeného ovocia a taktiež maximum vitamínov a minerálnych látok.
Výroba bielej čokolády sa od výroby tradičnej tmavej čokolády trochu líši. Biela čokoláda totiž neobsahuje kakaový prášok, ale iba kakaové maslo. Najprv je potrebné získať kakaové bôby (v tomto prípade na plantážach Strednej a Južnej Ameriky aj Afriky). Tie sa zberajú z kakaovníkov, fermentujú a sušia. Potom je nutné bôby pražiť, aby sa uvoľnili ich prirodzené chute a aróma. Po pražení sa bôby melú, čím vzniká kakaová hmota - zložená z kakaa a kakaového masla.
Ako sme si už povedali, biela čokoláda sa vyrába iba z kakaového masla, a to zmiešaním so sušeným mliekom a cukrom. Množstvo sušeného mlieka a cukru je presne regulované, aby sa dosiahla požadovaná sladká a krémová chuť bielej čokolády. Nasleduje ešte celý rad zložitých procesov ako napríklad konchovanie, kedy sa zmes niekoľko hodín zahrieva a mieša. Cieľom je získať hladkú a jemnú konzistenciu čokolády. Zároveň prebieha oxidácia, ktorá pomáha odstrániť horkosť a rozvíjať bohatú arómu čokolády.
Bielu čokoládu s lyofilizovanou maracujou môžete rozpustiť v horúcom mlieku, použiť na výrobu praliniek, krémov, mousse aj ako náplň do liatých ciest.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. |
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Kocky čokolády môžete rozpustiť v horúcom mlieku (kravskom, sójovom, makovom, mandľovom…), môžete ich rozmiešať v kaši, alebo použiť pri výrobe dezertov.










Energetická hodnota: | 2138 kJ/511 kcal |
Tuky: | 26.8 |
z toho nasytených : | 16 |
Sacharidy: | 60.2 |
z toho cukry: | 60.2 |
Bielkoviny: | 7.2 |
Vláknina: | 0.1 |
Soľ: | 0.25 |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

Biela čokoláda s lyofilizovanými čučoriedkami

Biela čokoláda s lyofilizovanými malinami
