

KAKAOVÝ PRÁŠOK - PERU (10/12)
Hoci Peru nepatrí medzi najväčších svetových producentov kakaa, nestojí rozhodne stranou. Jeho 71 tisíc ton, ktoré dodáva na svetovú burzu, stojí za pozornosť. Ako jedna z mála krajín vyrába totiž kakao jemné a aromatické. Kakaovníky rastú skoro všade, vrátane pobrežia a oblastí Amazonského dažďového pralesa.
Zloženie
100% KakaoChuť
Kakaový prášok Peru chutí skutočne jemne a lahodne. Má tmavo červenú farbu a 10-12 percent kakaového masla.
Pôvod
Ako sme už spomenuli, kakaovníky pravé (Theobroma cacao) rastú v Peru na skutočne mnohých miestach. Najproduktívnejšie sú oblasti Tumbes, Piura, San Martin, Amazonas, Ucayali, Cajamarca, Huánuco, Junin a Cusco. O malé plantáže sa starajú celé rodiny, príjmy z predaja kakaových bôbov bývajú zvyčajne tým jediným, čo majú. Preto sa spájajú do družstiev. Farmárom zaručujú zodpovedajúce výkupné ceny a časť ziskov investujú do sociálnych programov, miestneho školstva alebo zdravotníctva.
Kakaovník je vždyzelený tropický strom. V prirodzených podmienkach dorastá do 6 až 10 metrov, na plantážach je ale udržiavaný vo výške 3-8 metrov. Kvety vyrastajú priamo pri kmeni, ročne ich môže byť niekoľko tisíc. Vďaka tomu, že ich môžu opeľovať iba špeciálne pakomáre, premení sa v plod len asi 1 kvet zo 100. Keď sa tak stane, objaví sa po 6 mesiacoch na kmeni 30centimetorvé bobule žltej, červenej alebo fialovej farby. Vnútri je uložených 20-60 semien, teda kakaových bôbov.
Plody žnú farmári buď mačetou, alebo špeciálnym nožom na dlhé tyči. Je nanajvýš dôležité nepoškodiť miesto, kde přisedaly na kmeň. Tam totiž vyrastie ďalší kvet. Úroda aj vyberanie bôbov z plodov je vykonávané ručne. Kakaové bôby sú nasypané do fermentačných nádrží. Prirodzeným niekoľkodňovom kvasením dôjde jednak k rozkladu zvyškov dužiny, bôby sa tak ale zároveň zbaví horkej chuti a trieslovín. Fermentácia trvá zvyčajne 1-6 dní.
Úrodu je nutné nakoniec vysušiť na slnku alebo v špeciálnych sušičkách. Obsah vody v boboch sa zníži z 55 na 6 percent.
Po transporte fermentovaných kakaových bôbov do tovární je potrebné ich ešte dočistiť, zbaviť kamienkov, kúskov dreva alebo vlákien z jutových vriec. Potom sa bôby olúpu, rozdrví a praží. Po prechode mlyny vznikne kakaová hmota, ktorá je lisovaná pri teplote 80-90 stupňov. Tým je separované kakaové maslo. Zvyšný výlisok je ďalej drvený a miešať, až je vyrobený kakaový prášok.
O kakau hovoria nutriční špecialisti ako o superpotravine. Niet divu. Obsahuje najviac antioxidantov zo všetkých potravín vôbec. Je tiež bohaté na vitamíny A a E aj železo, vápnik, horčík a zinok. Prispieva k duševnej i telesnej pohode, regeneruje a dokonca je radené k prírodným antidepresívam.
Kakaový prášok Peru je vhodný pre vegetariánov i vegánov.
Konzumácia tohto produktu môže u osôb trpiacich alergiou na kakao vyvolať zdravotné reakciu. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Vhodné pre prípravu lahodného kakaa. Môže sa pripravovať s klasickým mliekom, so sójovým mliekom alebo s mliekom ryžovým. Skvele sa taktiež hodia na pečenie dezertov.










Energetická hodnota: | 1428kJ / 343 kcal |
Tuky: | 11 g |
z toho nasytených : | 0,5 g |
Sacharidy: | 23 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bielkoviny: | 22,5 g |
Soľ: | 0.05 g |
Vláknina: | 31 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KAKAO EXTRA BRUT (22/24) - kakaový prášok

KAKAOVÝ PRÁŠOK - EKVÁDOR 22/24%
