Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



BEZKOFEÍNOVÁ KÁVA: BUDÚCNOSŤ ALEBO LEN EXPERIMENT?

10. 4. 2024 4 minúty čítanie
Káva. Ranný rituál. Jedinečná chuť. Omamná vôňa. A ide to aj bez kofeínu. Kde sa vzala, ako pôsobí na ľudský organizmus a na čo si dať pri výbere pozor?

Tesne pod vrcholom

Káva je druhým najviac dovážaným tovarom na svete, hneď po rope. Zatiaľ čo Slováci zvládnu okolo troch šálok denne a sú ľahko pod priemerom, Fíni snáď ani nič iné nepijú a v žilách im namiesto krvi koluje káva. Aby nie, osem porcií je dosť. Podobne sú na tom všetky severské krajiny, ako Nórsko, Švédsko, Island, Dánsko alebo Kanada. To asi to mrazivé počasie. Pravda je taká, že aj keby nebolo na nové topánky alebo na teplú večeru, kávu si ľudia neodpustia. Američania sú kávou dokonca tak veľmi posadnutí, že ju pijú častejšie ako vodu. Milovníkom kávy totiž nejde o kofeín, príval energie alebo podporu sústredenia, ale o špecifickú chuť, ktorú nemožno ničím iným nahradiť. Bezkofeínová káva sa posledné roky teší veľkej obľube a každý deň jej podpora silnie.

Bolo nebolo

Na začiatku všetkého stál Johann Wolfgang Goethe. Písal a nespal. A tak podpichol svojho vtedajšieho priateľa, aby sa pozrel kávovým zrnám na zúbok. Vedec Fernando Runge extrahoval kofeín, ale to mu ku šťastiu stačilo. A slávnemu spisovateľovi tiež. Už vedel, čo môže za jeho prebdenej noci. Opraty príležitosti schmatol na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia až Ludwig Roselius.

Pri svojich obchodných cestách nechal kávové zrná máčať v morskej vode a výsledkom bol výrazne nižší obsah kofeínu. Neskôr založil značku Kaffe HAG a kávu naparoval slaným roztokom a preplachoval benzénom. Kofeín síce umoril, ale na viac ako sedemdesiat rokov svojimi experimentmi zaškatuľkoval bezkofeínovú kávu medzi toxické a nebezpečné látky. Zlom prišiel až v osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď vo Švajčiarsku používali iba horúcu vodu a uhlíkové filtre. Všetko vyzeralo na jedničku, ale desaťhodinový proces rapídne zvýšil cenu, a tak si veľa ľudí aj napriek pomerne veľkému záujmu nemohlo bezkofeínovú kávu stále dovoliť.

Johann Wolfgang Goethe Fernando Runge Ludwig Roselius

Možno za to mohla aj švajčiarska precíznosť. Zatiaľ čo dnes stačí odstrániť aspoň 97% kofeínu, pred päťdesiatimi rokmi filtrovali tak dlho, kým nedosiahli hodnotu 99.9%. Úporná snaha sa pochopiteľne negatívne podpísala aj na vôni a chuti.

Dekofeinizácia vpred

Existuje mnoho spôsobov, ako sa kofeínu zbaviť. Niektoré metódy sú drahšie, iné kávu oslabia. Každý výrobca používa iné procesy a záleží len na vás, čomu dáte prednosť.

  • Európsky proces

    Všetko začína vcelku neškodne. Zrná sa namočia do väčšieho množstva vody a následne prepláchnu v metylénchloride. Potom znova do vody a na slnko. Ide o metódu, pri ktorej káva nestratí nič zo svojej chuti a vône. 

  • Dekofeinizácia s CO2

    Veľmi šetrná metóda bez použitia chemických látok nie je bohužiaľ taká častá, ako by si zaslúžila. Paradoxne sa využíva pri kávových zrnách nižšej kvality. Zelené zrná sa najskôr ošetria vodnou parou a následne na ne dlhé hodiny pôsobí zahriaty oxid uhličitý. Škoda, že pri tomto spôsobe dekofeinizácie zmizne značná časť aróm a éterických olejov.

  • Novinka z cukrovej trstiny

    Maximálne využitie cukrovej trstiny je posledné roky nesmierne populárne a možnosť extrakcie kofeínu si pomaly hľadá miesto na poli šetrných metód. Etylacetát – vedľajší produkt pri spracovaní cukrovej trstiny – sa zmieša s vodou a naviaže na seba kofeín. Jednoduché, lacné, netoxické a s ohromným potenciálom.

  • Swiss Water

    Zelené kávové zrnká sa pri ňom ponoria do horúcej vody a pomocou filtrov s aktívnym uhlím je z nich kofeín extrahovaný. Káva zostáva vo vode 10 hodín za neustálej filtrácie a udržiavania potrebnej teploty. Opakovaním procesu prichádza o prevažnú väčšinu kofeínu, takže výsledná káva ho obsahuje menej ako 0,01 percenta. Nespornou výhodou „švajčiarskej metódy“ je, že nepoužíva žiadne pridané chemické látky a voda, ktorá na konci zostane, sa vracia do prírody pri zavlažovaní kávovníkov.

Cesta za zdravím?

O zdravotných prínosoch kávy sa toho napísalo dosť, o negatívnych dopadoch ešte viac. Výsledkom každej diskusie ale je, že nemožno jednoznačne určiť, ako káva pôsobí na ľudský organizmus. Záleží na citlivosti, zdravotnom stave, na aktuálnej miere stresu, na hormónoch alebo telesnej konštitúcii. Je tam množstvo neznámych a nezostáva než sledovať prejavy vlastného tela a prispôsobiť tomu konzumáciu kávy. Môže sa stať, že vám vyššia dávka kofeínu prestane vyhovovať, a tak prejdete na slabší variant a po čase sa k nej zase vrátite. Nie je na tom nič zlé. Obe varianty majú niečo do seba a pre telo predstavujú pravidelnú dávku pokoja, antioxidantov a vitamínov, ktoré pozitívne fungujú na psychiku a mnohé telesné funkcie. Nemusíte ísť v stopách Fínov, ale cestou priemerného spotrebiteľa, ktorý si dá maximálne tri šálky denne, strieda rôzne druhy a arómy a plne rešpektuje odozvy svojho organizmu. Aj tak veľa ľudí v posledných rokoch verí v až zázračnú silu nápoja bez kofeínu. Ako je to naozaj?

Výhody

  • Lahodná chuť a jedinečná vôňa vám rýchlejšie pričarujú sny a zaistia hlbší a plynulý spánok
  • Náhrada v tehotenstve
  • Nespôsobuje pálenie záhy
  • Nezvyšuje krvný tlak a tepovú frekvenciu ako kofeín

Nevýhody

  • Menej výrazná chuť a vôňa
  • Riziko kontaminácie (pri nákupe dbajte na kvalitné a preverené produkty)
  • Minimálny vplyv na energiu a schopnosť sústredenia

Vyberáme

Káva sa nijako nelíši od iných produktov a výrobkov, a tak hľadáte to, čo vám ponúkne najlepší pomer ceny a kvality. Na čo sa teda pri nákupe zamerať?

  • Doba trvanlivosti - Káva postupne stráca arómu a silu, čím bližšie je teda expirácii, tým slabší zážitok vám prinesie
  • Spôsob dekofeinizácie
  • Druh kávy
  • Krajina pôvodu

Naše bezkofeínové kávy majú pôvod v ďalekých krajinách – v Hondurase, Guatemale, Brazílii, PeruKolumbii a Mexiku. Všetky sa vyznačujú jemnou vôňou čokolády s prímesou orechov, bobuľovín alebo karamelu a šetrným procesom dekofeinizácie. Zrnká odoberáme tam, kde máme istotu férového prístupu k prírode aj zamestnancom.

Plný počet bodov pre bezkofeínovú kávu

Je úplne jedno, či káva, ktorú pijete, obsahuje alebo neobsahuje kofeín. Dôležité je, aby nápoj robil dobre vášmu telu. Ideálne je kombinovať oba varianty podľa toho, či potrebujete nakopnúť a dodať energiu, zaspať alebo sa len nechať ukolísať lahodnou vôňou.

Pri bezkofeínovej káve ale musíte dávať oveľa väčší pozor na kvalitu zŕn a spôsob ich spracovania. V rámci snáh o zníženie nákladov sa s nimi totiž občas zaobchádza nešetrne, strácajú jedinečnú arómu, antioxidanty a minerály a môžu do seba nasať látky, ktoré nemajú v organickom poľnohospodárstve čo robiť. Ak váhate, nebojte sa na nás obrátiť. Spoločne vyberieme to, čo rozmazná vaše chuťové bunky. Poprípade pozrite na naše stránky, kde nájdete sekciu bezkofeinových káv.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »