Robusta Guinea Lokpo - zrnková káva
Zloženie
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Guinea Lokpo patrí k tým, ktoré majú stredné až ťažké telo a pomerne výraznú chuť. Avšak, aj napriek tomu, že ide o robustu, jej kyslosť je veľmi jemná a krásna dochuť nezvyčajne dlhá. V šálke tejto kávy rozpoznáte tóny mliečnej čokolády, lieskových orechov a masla. Pri pozornej degustácii odhalíte závan korenia. Aróma je primerane silná, decentne koriandrová.
Skúste túto kávu namiešať s vašou obľúbenou arabikou a pripraviť si tak skvelú domácu espresso zmes. Pomery necháme na vás, môžete experimentovať podľa chuti. Kvalitné robusty sú vhodné aj na filter, toto je jedna z nich. Vyskúšajte ju.
Pôvod kávy
Región Macenta, z ktorého sme túto robustu priviezli, leží na juhovýchode štátu Guinea v západnej Afrike. Tropická, monzúnová klíma a na živiny bohatá pôda ho predurčujú na pestovanie ryže, manioku, orechov kola, paliem, ale aj čaju a kávy – predovšetkým robusty. Kávovník robusta (Coffea canephora alebo Coffea robusta) je podobne ako kávovník arabský (Coffea arabica) vždyzelený ker, ktorému vyhovujú podmienky tropických a subtropických lokalít. Má tuhšie, elipsovité listy a kvitne malými bielymi kvetmi. Plodom oboch kávovníkov sú kôstkovice obsahujúce najčastejšie 2 polguľaté zrná. Špecifikom zrniek robusty je zaoblenejší tvar a rovná ryha (arabika máva zrno pretiahnutejšie a ryhu krivolakú). Rozdiel je samozrejme aj v chuti – káva upražená z robusty je výraznejšia, s vyššou horkosťou a istou zemitosťou.
Pokiaľ ide o kofeín, obsahuje ho až dvakrát viac ako arabika. Robusta Guinea Lokpo je zaujímavá nielen krásnou, plnou chuťou, ale aj príbehom, ktorý za ňou stojí. Pochádza totiž z novej spracovateľskej stanice Macenta vybudovanej pod horským masívom Ziama, čo je prírodná rezervácia zapísaná na zozname UNESCO.
Tamojšia farma pestuje kávovníky v súlade so zásadami udržateľného rozvoja (bez využitia hnojív aj umelej závlahy), za stromy vyrúbané kvôli mladým rastlinkám kávovníkov vysádza nové a svojím prístupom k robotníkom podporuje zachovanie ich životného štandardu. Macenta spolupracuje s miestnymi drobnými farmármi a ich úrodu spracováva veľmi starostlivo. V tomto prípade využila takzvanú honey metódu, ktorá kombinuje oba klasickejšie spôsoby výroby, a to washed a natural.
„Medová“ káva vzniká tak, že robotníci zbavia kávovej čerešne šupky a zrnká obalené zvyškami lepkavej, sladké dužiny sušia rozložené na bambusových platoch. Kávu pri tom musia často prehrabávať a na noc prikrývať. Len tak zabránia jej plesniveniu. Celý proces býva ukončený po 15-20 dňoch. Káva spracovaná týmto spôsobom máva vyváženú kyslosť, harmonické telo a intenzívnu sladkosť ovocia.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave.
- Na 1 šálku použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.